Bozcaada, dün gece 3.9 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Türkiye’nin güzel adalarından biri olan Bozcaada, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan bir bölge. Ancak dün yaşanan bu deprem, adayı sarsarak hem yerleşik halkı hem de turistleri endişelendirdi. Can ve mal kaybı olmaması en büyük teselli olsa da, halkın geceyi nasıl geçirdiği, depremin izleri ve sonrası hakkında detaylı bir inceleme yapmanın zamanı geldi.
Dün akşam saat 21:38’de meydana gelen deprem, yerel saatle 4,8 km derinlikte meydana geldi. Bozcaada’nın merkezinde hissedilen sarsıntılar, ilk anda sakin bir hayat süren vatandaşları hop oturtup hop kaldırdı. Özellikle evlerinin içinde olanlar, sarsıntının etkisiyle dışarı fırladılar. Sosyal medyada o anın panik dolu görüntüleri hızla yayıldı. Vatandaşların çoğu, deprem sırasında kendilerini nasıl güvende tutacaklarına odaklandı. Ayrıca, hızlı bir şekilde komşuları ile iletişim kurarak herkesin güvenli olup olmadığını kontrol ettiler.
Adanın yerlisi Ahmet Yılmaz, yaşadığı anı şu şekilde aktarıyor: “Düşünmeden dışarı fırladım. Kalbim yerinden çıkacak gibi atıyordu. Herkes birbirine bakarak ne yapmamız gerektiğini tartışıyorduk.” Aniden meydana gelen bu durum, adanın sakin atmosferinin bir anda nasıl değişebileceğini gözler önüne serdi. Otel ve restoranlarda misafir olan turistler de panikleyerek dışarı çıktılar ve bir süre olayın etkisi geçene kadar açık alanlarda beklemeyi tercih ettiler.
Bozcaada Kaymakamlığı ve AFAD, depremin ardından anında harekete geçerek, vatandaşları bilgilendirmek ve olası risklere karşı önlemler almak adına çalışmalara başladı. Adaya hemen gelen ekipler, depremin hemen ardından tarama ve inceleme faaliyetlerine başladılar. Şu ana kadar herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadığı belirtilse de, itfaiye ekipleri kumanda merkezine gelen her tür ihbarı değerlendirmek amacıyla yüksek bir mobilite sağlayarak çalışmalara devam ettiler.
Uzmanlar, Bozcaada’nın, yer aldığı jeolojik konum dolayısıyla depremlere açık bir bölgede bulunduğunu belirtiyorlar. bu durum, yerleşik halkı ve turistleri bilgilendirmek ve olası felaket senaryolarına karşı hazırlıklı hale getirmek için eğitimlerin ve tatbikatların önemini ortaya koyuyor. Bozcaada’nın yerel yönetimleri, bu tür durumlara karşı daha sağlam ve dayanıklı yapılar inşa etme gerekliliğini ön plana çıkararak, halkı bilinçlendirme çalışmalarına ciddi hız kazandırmak gerektiğini vurguladı.
Sonuç olarak, Bozcaada’daki bu deprem, hem halkın hem de yerel yönetimlerin daha dikkatli ve hazırlıklı olmaları gerektiğini gözler önüne serdi. Geceyi nasıl geçirdiğimize dair birçok hikaye ve duygu birikti. Ancak en önemlisi, bu tür doğal olaylara karşı dayanıklılığımızı ve hazırlığımızı artırmamızdır. Bozcaada, diğer adalar gibi, doğal güzellikleriyle yüzyıllardır insanların ilgisini çekerken, aynı zamanda doğal afetlere karşı da hazırlıklı olmanın önemini bir kez daha hatırlatmış oldu.